Select Page
Vad är funktionell träning?
I fitnessbranschen, precis som i de flesta andra branscher, styrs anläggningars träningsutbud ofta av medlemmars efterfrågan – som i mångt och mycket påverkas av olika trender som dyker upp. De flesta försvinner lika snabbt som de kom, men bland alla de trender som kommit och gått är funktionell träning och HIIT två stycken som det gått bra för under de senaste åren – riktigt bra till och med: American College of Sports Medicine (ACSM) rankar både HIIT och funktionell träning på topp 10, tätt följt av gruppträning, PT i grupp och cirkelträning. För dig som driver gym eller träningsanläggning finns det alltså många skäl till att se över ditt tränings- och passutbud om du inte redan har gjort det.

Många sätter ett likhetstecken mellan funktionell träning och HIIT och även om det till stor del stämmer är det inte hela sanningen. Funktionell träning beskrivs lättast som ”träning som efterliknar kroppens naturliga rörelsemönster” – träning för vardagen helt enkelt. Syftet med funktionell träning är inte att bli stark i enskilda muskelgrupper (även om det såklart är ett givet resultat av all sorts styrketräning) utan fokus ligger istället på att under samma övning aktivera flera muskelgrupper samtidigt, gärna både över- och underkropp, med övningar som bygger styrka och förbättrar koordination, balans och rörlighet. Funktionell träning är alltså en utmärkt träningsform för alla, oavsett ålder, förutsättningar och mål.

Mycket av den träning som återfinns inom HIIT bygger på funktionell träning, med den stora skillnaden att styrketräningen kombineras med tuff intervallträning (HIIT= High-Intensity Interval Training). Att alternera arbete med vila är den fundamentala principen i HIIT – du arbetar under den angivna arbetsintervalltiden och vilar under den angivna återhämtnings­intervalltiden. Detta ger också helt andra vinster och resultat än lågintensiv konditionsträning, styrketräning och funktionell träning som den står beskriven ovan. HIIT och dess träningsfilosofi är ett kapitel för sig som vi kommer gå djupare in på i nästa nyhetsbrev.

 

Skapa din egen funktionella zon

Funktionell träning ska inte vara för svår, för tuff eller för intensiv – om du inte själv väljer att det ska vara det! Och det är det som är det fina med funktionell träning: alla kan delta, på sina egna villkor, med sina egna mål. Det är viktigt att skapa en plats för varje medlem att känna sig bekväm i och det gör du bäst genom att introducera flera olika sorts funktionella pass – allt ifrån cirkelträning, till individuella pass och teampass, med mer eller mindre fokus på intensitet och intervaller. Hur passen sen ska vara uppbyggda är helt beroende på vilket mål du har med passet.

En riktigt bra funktionell zon innehåller lite av allt. Fria vikter – hantlar, kettlebells, skivstänger och viktskivor, bollar – wall balls, slam balls och gymbollar och övriga redskap som resistansband, plyoboxar och mattor utgör tillsammans med en funktionell rigg ”the essentials”. Detta kan sedan byggas på med exempelvis större viktomfång på utrustningen och/eller fler antal av varje utrustningsdel, eller tvärtom – anpassas för att passa mindre anläggningar. Funktionell träning och HIIT är otroligt mångsidigt och ett perfekt komplement till de flesta anläggningars träningsutbud. Tack vare att passen har olika mål, upplägg och fokus är det lika lätt att engagera tonåringar som seniorer och allt mitt emellan, vilket är utmärkt för både verksamhet och medlemmar.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med vår Reebok Functional Zone – kontakta oss gärna så berättar vi mer.

UNIKT ERBJUDANDE

 

På Apirosport är vi är väldigt måna om att du som kund ska känna dig nöjd med ditt köp, både när det kommer till ditt val av utrustning men såklart även med oss som leverantör. Du som KlubbSverige-medlem har dessutom ännu mer att vara nöjd över: när du köper en Reebok Functional Zone paketlösning av oss bjuder vi nämligen på en kostnadsfri instruktörsutbildning för dig och dina instruktörer (OBS: begränsat antal platser).

• Utbildningen hålls under en heldag och är designad för att passa såväl gym- och träningsanläggningar som företag – oavsett vald storlek på utrustningspaket.

• Med fokus på både teori och praktik är utbildningen utformad för att ge en omfattande teoretisk bas och rätt kunskap för att du som instruktör efter avslutad kurs ska kunna hålla och sätta ihop dina egna funktionella träningspass.

• Utbildningen innehåller bland annat grundläggande träningslära med inriktning på funktionell träning och HIIT samt passuppbyggnad och passtrukturer för en mängd olika intervalltyper.

Intresserad?
Prata med oss och säg att du är med i KlubbSverige!